Wat kost een eigen groentedak?

Investering

Een groentedak kan je zo intensief maken als je zelf wil en daar horen kosten bij. Je kan het zien als een investering op de langere termijn. Een gewoon bitumen dakbedekking gaat ongeveer 10 tot 15 jaar mee. Het heeft veel te lijden van zon, regen, vorst en sneeuw. Een goede (bijvoorbeeld wortelwerende) bitumen onderlaag of EPDM met daarop een groendak/daktuin kan wel 50 jaar mee gaan. Zo lang kan je groentetuin dus ook mee gaan. De groene laag zorgt namelijk voor bescherming van je dakbedekking en geeft daarnaast isolatie voor het gebouw en de omgeving. Kijk voor meer voordelen bij de vraag Waarom zou ik een daktuin willen?

Die laag is meteen ook het duurste stuk van je tuin. Als het eenmaal ligt moet je natuurlijk rekening houden met wat onderhoud van het substraat en bijvoorbeeld het schuurtje dat je er op hebt staan. En onderhoud van het substraat wat je gebruikt met meststoffen. Maar dat zijn kosten die je in een groentetuin op de grond ook hebt. En natuurlijk kosten voor zaadjes, plantgoed, bessenstruiken en dergelijk die je zo laag of zo hoog mogelijk kan maken. Ga voor lekker en gezond!

Subsidie

Daarnaast kan je investering in sommige steden gesubsidieerd worden. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Nijmegen, Utrecht, Groningen zijn blij met groene daken, bijvoorbeeld vanwege de hemelwaterafvang en de CO2 reductie in de stad. Kijk bij de vraag: Zijn er subsidie mogelijkheden?

Concrete bedragen voor een groentedak zijn moeilijk te noemen, omdat er veel factoren bij komen kijken bij een dak, denk bijvoorbeeld aan het formaat, de dakconstructie, de mogelijkheden van de ondergrond en de groente en het fruit dat je wilt telen.