Wat heeft het nodig aan onderhoud?

Een groentetuin moet onderhouden worden, de zaadjes moeten in de grond, het onkruid gewied, de planten bewaterd.

Hoe zit het met de beregening?

Het meest duurzame plan is regenwater opvangen en hergebruiken voor bewatering dat je zelf doet met een grote gieter. Dit kan voor kleine oppervlakten een goede oplossing zijn. Voor grotere oppervlakten kan je ook het regenwater opvangen en gebruiken om de tuin te beregenen, maar met een gieter kost dat teveel tijd. Een pomp en een slang vanaf de waterput is dan efficiƫnter. Ook kan je denken aan een druppelsysteem, waarbij de planten (semi-) automatisch bewaterd worden. DIt is minder duurzaam, maar wel efficiƫnter.

Onkruid

Omdat je niet met chemische bestrijdingsmiddelen werkt, zal je onkruid moeten wieden. Je kan het gedeeltelijk wel onderdrukken door bijvoorbeeld de grond te bedekken met stro of karton, behalve daar waar je gezaaid of geplant hebt. Het kan ook onder plastic, maar dan liever wel gerecycled plastic. Ook kunnen kippen op het dak helpen met onkruid wieden, wel oppassen dat ze de jonge groenten niet kiezen boven het onkruid.

Energie

De zonne-energie gebruik je rechtstreeks voor de plantengroei, maar indirect kan je die ook met zonnepanelen opvangen. Die energie kan in het gebouw worden gebruikt, maar ook bijvoorbeeld om de pomp aan te drijven die de beregening doet of het druppelsysteem regelt. Een hovenier kan de combinatie met zonne-energie leveren.

Voedingsstoffen

De uitspoeling van voedingsstoffen voor planten is groter op een dak dan op de grond. Deze uitspoeling kan via het drainagesysteem ook weer worden opgevangen en teruggegeven worden aan het daksubstraat. Toch zullen compost en mest ook een belangrijke rol spelen bij de voeding aan planten. Ook vloeibare, natuurlijke meststoffen zijn mogelijk.

In Nederland zijn er nog te weinig onderzoeken geweest om het resultaat van substraat voor groente goed te bekijken. Een hovenier onderzoekt met leveranciers de komende jaren welk substraat en welke bemesting/compost/voedingsstoffen het beste resultaat geeft.