Kan er op mijn dak een groentetuin?

helling

Heb je een plat dak? Lees dan verder… Heb je geen plat dak, maar een hellend dak, dan zijn er wel mogelijkheden om groente te verbouwen, maar daar gelden weer andere krachten dan hier in de veelgestelde vragen worden beantwoord. Overleg met een dakdekker of hoveniersbedrijf voor de mogelijkheden. Meer over sedum daken!

constructie

De constructie van je dak is belangrijk. Dat kan een constructeur berekenen. Op basis daarvan weet je hoeveel kilo/m2 je dak kan dragen, wat je dak nog nodig heeft als extra ondersteuning eventueel en wat voor tuin je daar vervolgens op kunt ontwerpen.

afmetingen

Als je een klein dak hebt, kun je bijvoorbeeld een 1m x 1m bak neerzetten (vangt meer zon dan op de grond) en daar wat groente en kruiden in verbouwen, maar je kan ook de hoogte in om ruimte te winnen. Er zijn veel verschillende manieren van verbouwen: in bakken, zakken, op de dakhoogte zelf of met een pergola, met kruiden, met groente, met struiken en zelfs bomen. Dat is weer afhankelijk van de constructie. Een goed ontwerp en teeltplan helpen om er een mooi geheel van te maken.

diepte

De constructie bepaalt of je flink wat dak kunt ophogen met substraat (lichtgewicht grond). Afhankelijk van die hoogte kan je groente verbouwen. Voorbeeld: kruiden kunnen al op 10 cm, veldsla en winterpostelein ook, slakroppen doen het beter bij 15 cm en zomerworteltjes wil je liever op 20 cm hebben. Bessenstruiken en bomen gaan van 30 – 50 cm en zo’n monumentale Walnoot heeft zeker 75 cm nodig. Kan dat? Alles kan, als de basis maar goed is!

vergunning

Wanneer het (intensieve) groene dak leidt tot een constructieve aanpassing of wanneer het betreffende pand een monument of beschermd stadsgezicht is en het groene dak is zichtbaar vanaf de straat, is een vergunning nodig. Bij sommige gemeenten geldt dat er voor een daktuin of dakterras vrijwel altijd een lichte / reguliere bouwvergunning nodig is. Sinds 2010 heeft men het over omgevingsvergunning, waar allerlei soorten vergunningen onder vallen. Voor de aanvraag gelden specifieke eisen: constructieve berekening van het dak, een tekening van de bestaande en de nieuwe situatie. Het neemt 12 tot 20 weken in beslag bij de gemeente voor het verlenen van de vergunning.

Het is sowieso verstandig om vooraf met je buren te overleggen over je voorgenomen plannen. Een vergunning aanvragen kan in overleg ook geregeld worden door de dakdekker. Je moet rekening houden met kosten van 850 euro (ex. BTW, ex. constructieberekening).

wensen

Afhankelijk natuurlijk van de technische mogelijkheden, zijn de wensen voor de tuin heel belangrijk. Wil je zoveel mogelijk productie maken, wil je vooral genieten van het groen op je dak en dat ook integreren met een terras, wil je een eigen landschap om je heen, er is heel veel mogelijk.