Hoe zit het met de techniek?

Dakconstructie

Bij de vraag Kan er op mijn dak een groentetuin? staat dat de constructie van het dak belangrijk is. De opbouw van de daktuin is afhankelijk van het gewicht dat het dak kan dragen. Mocht de constructie niet voldoende dragend zijn, dan kan die verbeterd worden, maar ook kan je denken aan een zwevende tuin boven het dak.

Onderlaag

Als de basis goed is, dan wordt de onderlaag in delen opgebouwd:

De dakbedekking moet natuurlijk waterdicht zijn. Het is verstandig om bij een dakbedekking ouder dan 10 jaar eerst een inspectie door een dakdekker te laten uitvoeren. De nieuwe dakbedekking kan al wortelwerend zijn, bijvoorbeeld EPDM (synthetische rubbers) of wortelwerend bitumen. Mocht dat niet zo zijn dan komt er een wortelwerende laag op het dak, daaroverheen komt een beschermdoek dat tevens water op kan nemen. Op het doek wordt de drainageplaat aangelegd. Afhankelijk van de dikte van het substraat (en daarmee de groente die verbouwd gaat worden) wordt ook de dikte van de drainageplaat bepaald. Het water wordt daarin ook vastgehouden en het overtollige water wordt afgevoerd. Op de drainage komt een filterdoek zodat er geen deeltjes in de plaat komen die de boel kunnen verstoppen en daar bovenop wordt het substraat gestort.

Substraat

Substraat is de grond waar je op gaat telen. Het is een samengesteld geheel dat bestaat uit lichtgewicht materiaal, bijvoorbeeld lava, puimsteen, perlite, kleikorrels, gerecyclede dakpannen, gemengd met bijvoorbeeld humus, compost, veen of kokos. In alle gevallen gaat het hier om poreus gesteente dat veel water kan opnemen en tegelijkertijd licht is. Speciale substraat voor groente en fruit in Nederland is nog niet bekend, wel substraat voor intensieve daktuinen. De komende tijd zal een hovenier met andere specialisten hier verder onderzoek naar doen.

De substraten moeten in elk geval aan de volgende voorwaarden voldoen:

Gewicht

Ze moeten licht in gewicht zijn, maar niet weg waaien door de wind. Je hebt het drooggewicht en het verzadigde gewicht. Uiteraard moet een dak berekend zijn op het verzadigde gewicht, wat kan oplopen tot 1000 kg/m2.

Watervasthoudend vermogen

Ze moeten zoveel mogelijk water absorberen en vast houden. De watercapaciteit kan liggen tussen de 45% en 200% ten opzichte van het materiaal. Het moet niet alleen water opnemen, maar ook vast kunnen houden.

Structuur

De structuur moet luchtig zijn en stabiel voor de beworteling. Dit is de verdichtingsfactor van het substraat.

pH

Voor tuingrond is de pH(KCI) waarde bijna altijd tussen de 4 en de 8. Dit geldt ook voor de meeste substraten. Wel is het goed om in de gaten te houden hoe lang de pH(KCI) waarde stabiel blijft.

Voedingsstoffen

Substraat moet voldoende voedingsstoffen bevatten en vasthouden. Bemesten en met compost werken doe je op een dak net zo als op de grond. Doordat het gebruikte gesteente wat poreuzer is als bijvoorbeeld klei, om het water goed te kunnen opnemen, zal de uitspoeling van voedingsstoffen sneller zijn dan op de grond. Dit is een kwestie van onderhoud.